Sabancı

36 milyon dolarlık hibenin sözleşmesi imzalandı

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
20 Mart, 2017 10:59 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 24
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Destekleri projesinde Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Sözleşmesi imzalandı. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen projeden kullanılacak olan 36 milyon dolarlık hibenin sözleşmesinde imzalar atıldı.
Güray Koçak Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde program kapsamında sulama sistemleri ve suyun doğru kullanımı hakkında çiftçilere bilgiler verildi.
Programda AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 117 çiftçinin projelerine yüzde 50 hibe verildiğini belirterek, “Geçtiğimiz 10 yılda sadece 65 proje yapılmış, sadece bu yıl 117 proje yapılması bizi sevindirdi. 10 yıl sürecinde sunulan 65 projeye aldığımız para yaklaşık 430 bin TL civarında iken, bu yıl hibe olarak aldığımız para 538 bin TL’dir. Bu işe önem vereceğiz, proje sayısını da arttırarak, hibeleri ilimize fazlaca almak istiyoruz. Bunlar, kişisel projeler. Bundan sonraki dönemlerde su, petrolden önemli hale gelecek. Dolayısıyla ülkemizde su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi, korunması ve bunun ekonomiye, tarım desteklenmesine kazandırılması çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kastamonu’da son yıllarda yaptığımız baraj projelerimizle olsun, gölet çalışmalarımızla su kaynaklarımızı en iyi şekilde ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.
IFAD projesinin Kastamonu açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çelik, “Türkiye’de 6 ile 36 milyon dolarlık yatırım gelecek. Biz, bundan en iyi payı almak için başvurularımızı yapmış olacağız. Dolayısıyla gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Sizin emeğinizin karşılığını daha fazla alabilmeniz için ciddi bir gayret içindeyiz” şeklinde konuştu.
“IFAD’TAN 36 MİLYON DOLAR HİBE KULLANILACAK”
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından Kastamonu’nun da aralarında olduğu 6 ile 36 milyon dolarlık hibe desteği sağlanacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise, “Su ve çevre bizler için çok önemlidir. Çiftçilerimiz sulama suyunu, salma sulama ile genelde yapmaktadır. Hatta sulama imkanı olduğu halde, sulamadan faydalanmayan çiftçilerimiz var. Bakanlığımız basınçlı sulama sistemlerine 11 yıldır yüzde 50 hibe desteği veriyor. İlimizde 10 yılda 65 proje yapıldı ve yüzde 50 olarak desteklendi. Bu yıl 117 projemiz kabul edildi. Bunları da inşallah beraber hayata geçireceğiz. Bu projelerin yaklaşık bedeli 2 milyon liradır. Bakanlığımızın karşıladığı miktar ise 1 milyon lira civarındadır” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan Genç Çiftçi projesinde Kastamonu’dan 260 projenin desteklendiğini ve bu projelere toplam 7 milyon 800 bin lira hibe desteği sağlandığını ifade eden Yaman, “Genç Çiftçi Projesinde en fazla proje uygulayan 4. İl olduk. Bu yıl yapılan 117 projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yaman, Kastamonu’da yıllara göre bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi kapsamındaki istatistiklere bakıldığında 2007 yılında 1 projeye 2 bin 418 lira hibe desteği verilirken, 2017 yılında 117 projeye 538 bin 114 lira hibe desteği verildiğini açıkladı.
Konuşmaların ardından destek almaya hak kazanan çiftçiler ile sözleşmeler imzalandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safran bitkisi Keşkek ile birleştirildi

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
04 Kasım, 2026 13:16 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 270
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde 10. Uluslararası Safran Festivali kapsamında düzenlenen gastronomi etkinliğinde, geleneksel keşkek yemeği safranla buluşturularak “safranlı çıtır keşkek” hazırlandı.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ‘Cittaslow’ ünvanına sahip Safranbolu’daki Hıdırlık Seyir Tepesi’nde “Gastronomy Living Lab” etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlikte Şef Osman Mahir Balıkçı, Mehmet Can Çakıroğlu’nun katkılarıyla geleneksel keşkek yemeğini Safranbolu’nun “kırmızı altın” olarak bilinen safranıyla buluşturarak “safranlı çıtır keşkek” hazırladı. Yöresel lezzetlere yenilikçi bir yorum kazandırmak amacıyla hazırlanan yemek, etkinliğe katılanların beğenisine sunuldu.
Festival kapsamında düzenlenen gastronomi etkinlikleriyle Safranbolu safranının farklı yemeklerde kullanımı yaygınlaştırılarak kent tanıtılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.