Sabancı

HER GÜN YENİ REKOR

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
10 Ocak, 2017 11:49 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 21
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Nasıl olacak bu iş böyle? Yani her gün doların yeni rekorlar kıracağını mı göreceğiz? Bu şekilde ekonomiye ne güven kalır, ne mali disiplin ne piyasa… Hiç kimsede tık yok. TCMB’den adım beklerdim 3,70 üstüne çıktığında dolar kuru. Bizim para birimimiz o kadar değersiz mi? ….. Bütün para birimlerinden olumsuz ayrışıyor. En ufak bir kağıt yansa hiç tahmine gerek yok, TL çöken ilk para birimi. Kırılganlığında dünya birincisi. Adı çıkmış. Biz analistler sabırla kurların yatışacağı zamanı bekliyoruz. TCMB ve hükümet adımlarını daha öngörülebilir hale getirmeye çalışıyor, onlar gibi düşünmeye çalışıyoruz. Ama nafile. Para birimimizde resmen spekülasyonla dalga geçilirken, hiçbir kurumdan açıklama gelmemesi ve yükselişlerin seyredilmesi biz analistler kadar, piyasa oyuncularını da çok zorluyor. Spekülasyonla yükseldiğini nereden anlıyorum? Öncelikle, TL çökerken borsa çökmüyor. Vadesiz döviz tevdiat hesapları üç haftadır sürekli artıyor. Bu da dövizle işi olmayan sıradan halkın döviz aldığını gösteriyor. Bu bile bir köpük. Vatandaş doların düşeceğine ikna olmamış ki, bozdurduğu dolarları yerine daha yüksekten koymuş. Piyasada kabus spekülasyonlarının bini bir para. Bizim kamu erki ise seyrediyor. Ok yaydan fırlamış, derin bir krizin içindeyiz. Daha sert önlemler almak gerekir. Aksi halde piyasanın tek gerçeği TL’de aşırı değersiz bir spekülatif imaj ile kurun geldiği noktada halkın dehşete kapılmasıdır. Böyle zamanlarda kimse basit açıklamalara bakmaz. Buz gibi gerçek olan piyasada ortaya çıkan fiyatlamalardır. Korkarım ki bu krizi yönetmede kamu erki zayıf kalmıştır. Hiçbir şey yapmadan durumu seyretmeleri, sanki “yapacak bir müdahale aracı yokmuş” gibi izlenim vermektedir. Bu ise en tehlikeli durumların başında gelmektedir. Çünkü ekonomi dış şoklara, spekülasyonlara karşı daha da dayanıksız hale gelmektedir. Piyasalar koruma kalkanını yitirmiş durumdadır. En azından 3,70 TL’ye geldiğinde, TCMB’den sert açıklamalar görmek isterdim. En azından bir “sözel müdahale” bile iyi iş görecekti. Şimdi ise kimsenin aklındaki oyun planını kestiremiyoruz. Yani kura müdahale gelecek mi? Yoksa hiçbir zaman müdahale gelmeyecek mi? Kurun ne kadar yükselmesine izin verilecek? Kritik eşik nedir? TL önümüzdeki süreçte kırılgan olmaya ve negatif ayrışmaya devam mı edecek? O kadar çok soru var ki… Daha en basit soru bile yanıtsız. “Yarın dolar kuru yeni bir rekor daha kırar mı?”

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safran bitkisi Keşkek ile birleştirildi

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
04 Kasım, 2026 13:16 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 195
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde 10. Uluslararası Safran Festivali kapsamında düzenlenen gastronomi etkinliğinde, geleneksel keşkek yemeği safranla buluşturularak “safranlı çıtır keşkek” hazırlandı.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ‘Cittaslow’ ünvanına sahip Safranbolu’daki Hıdırlık Seyir Tepesi’nde “Gastronomy Living Lab” etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlikte Şef Osman Mahir Balıkçı, Mehmet Can Çakıroğlu’nun katkılarıyla geleneksel keşkek yemeğini Safranbolu’nun “kırmızı altın” olarak bilinen safranıyla buluşturarak “safranlı çıtır keşkek” hazırladı. Yöresel lezzetlere yenilikçi bir yorum kazandırmak amacıyla hazırlanan yemek, etkinliğe katılanların beğenisine sunuldu.
Festival kapsamında düzenlenen gastronomi etkinlikleriyle Safranbolu safranının farklı yemeklerde kullanımı yaygınlaştırılarak kent tanıtılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.