Sabancı

Cideli çevreciler, kum mideyesi avcılığına tepki gösterdi

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
30 Mart, 2017 10:30 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 28
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kararıyla Karadeniz Bölgesinde kum midyesi avına izin verilmesine Cide’de bazı çevreci vatandaşlar tepki gösterdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kastamonu’nun Cide, Doğanyurt ve Çatalzeytin ilçelerinin sahillerinde kum midyesi avına izin verdiği ve halk arasında bilinen adıyla ‘CİK CİK’ avcılığını serbest bırakmasına çevreci vatandaşlar tepki gösterdi. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte Cide Balıkçı Barınağına demirleyen onlarca teknenin, sabah saatlerinden itibaren deniz dibini büyük metal taraklarla tarayarak kum midyesi çıkarmasına çevreci vatandaşlar tepki gösterdi.
“Tüm deniz canlıları zarar görüyor, balıklar yavrulayamıyor”
Cide’de balıkçılık yapan ve kaptanlık belgesi bulunan Balıkçı Emrullah Duru, yapılan avlanmanın deniz altındaki tüm canlıları katlettiğini söyledi. Duru, “Burada olay sanıldığı gibi yapılan trol avı değildir. Burada yapılan halk dilinde ‘CİK CİK’ diye adlandırılan kum midyesi avlanmasıdır. Ülkemizden İtalya ve İspanya’ya ihraç edilen bu canlılar denizlerin oksijenini sağlamak ile görevlidir. Bunları çıkarmak için denize 1.5 tonluk demirler indiriliyor ve suya basınç verilerek avlanması yapılıyor. Maalesef ki bu yapılan işlem trol dediğimiz avlanmadan çok daha fazla deniz canlılarına ve ekolojisine zarar veriyor. Denize indirilen bu demirlerin tırnakları ve elekleri bulunuyor. Bu tırnaklar ile denizin dibini kürüye kürüye dibindeki balık yavrularını ve aklınıza gelecek tüm deniz canlılarını telef ediyorlar. Ve en kötüsü de bu gemiler balıkların yavrulama yapacağı ırmak ve dere kenarlarına kadar geliyorlar. Zaten balık bu aylarda yağmurlamaya iner, yuvasını bulamayan balık nereye iner ve yavrular? Yapılan bu avlanma ile maalesef ki deniz altındaki tüm canlılara zarar veriliyor. Kum midyesi eleklerinden Karadeniz’de yaşayan tüm balık ve canlılarının çeşitlerini görebilirsiniz” dedi.
“Cide’de günlük 300 ton kum midyesi çıkarılıyor”
Cide’de günde 300 ton kum midyesi çıkarıldığını belirten Balıkçı Emrullah Duru, “Yetkili birimlere Cidemizde yapılan bu yanlışlığı vatandaşlık görevim olarak şikayette bulundum. Yetkililerden aldığım yanıtlamada bu işin tamamen yasal olduğu söylendi. Kıyıya 5 metre derinliğe kadar yaklaşma izinleri ve onlara çizilen alan içerisinde istedikleri yerde avlanma izinleri olduğu söylendi. Ama bu durum hem denizdeki tüm canlıları katlettiği gibi, günde 300 ton çıkarılan kum midyesi için büyük çukurlar oluşturuyorlar ve bu çukurların kapanması için sahilde bulunan kum-çakıl, o açılan çukurları dolduruyor. Ve sahilimiz gün geçtikte daralıyor. Cidemize maalesef bu şekilde de tahribat veriliyor. Bu Türkiye’nin çoğu yerinde yasakken neden Cide sahillerinde serbest oluyor! Ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum” diye konuştu.
Cide’de balıkçılık yapan Emrullah Duru, yaşamının çoğunluğunu denizlerde geçirdiğini ve gündeme getirdiği tepkisinin bir çevreci olarak görev edindiğini ve bu konu için çalmadık kapı bırakmadıklarını söyledi. Duru, AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir’e de ulaşarak konu hakkındaki rahatsızlığını ilettiğini belirtti. Duru, “Milletvekilimiz Murat Demir’e ulaşarak konu hakkında rahatsızlığımızı belirttik. Kendisi de konunun yakinen takipçisi oldu. İlçemize onun aracılığıyla su ürünleri için bir yetkili atandı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz Cideliler olarak. Ama bu incelemelerin seri olması gerekir. Bizler bu konuda çaresiz ve sahipsiz bir durumdayız. Birkaç çevre gönüllüsüyle ses getirmeye çalışıyoruz. Bu çığlığımıza Sayın Demir gibi tüm STK’larımızın ve halkımızın destek olmasını Cidemiz için talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Cide Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri ise, her şeyin yasal olduğunu belirterek, Kastamonu’nun Cide, Doğanyurt ve Çatalzeytin ilçelerinde yapılan avlanmanın tamamen yasal ve kanunlara uygun olduğunu bildirdi.
Cide’deki kum midyesi avlanmasının 15 Nisan’da sona ereceği belirtildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kardemir’den rekor kar açıklaması

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
05 Kasım, 2026 11:49 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 37
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’nın A.Ş (KARDEMİR) 2026 yılının ilk dokuz ayındaki net karı 6,58 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 12,14’e yükseldi. Şirketin net nakit pozisyonuna geçişi ve öz kaynaklarındaki artış, finansal sonuçlarda öne çıktı.
Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası KARDEMİR’in 2026 yılı üçüncü çeyrek konsolide finansal sonuçları açıklandı. Açıklanan verilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde 269,3 milyon TL net kar elde edilirken ilk dokuz aylık dönemde net kar 6,58 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin 2026 yılının ocak-eylül dönemindeki satış gelirleri 60,57 milyar TL olarak gerçekleşirken, üçüncü çeyrekte 21,14 milyar TL satış geliri kaydedildi. İlk dokuz aylık dönemde esas faaliyet karı 2,04 milyar TL, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) ise 7,36 milyar TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı, geçen yılın aynı dönemine göre 3,01 puan artarak yüzde 12,14’e yükseldi.

KARDEMİR’in öz kaynakları 114,7 milyar TL’ye ulaştı
KARDEMİR’in finansal sonuçlarında net nakit pozisyonuna geçiş ve öz kaynaklardaki artış dikkat çekti. Şirketten yapılan açıklamada, “30 Eylül 2026 itibarıyla 2,10 milyar TL net nakit pozisyonuna ulaşılırken şirketin toplam varlıkları 162,14 milyar TL, öz kaynakları ise 114,70 milyar TL olarak kaydedildi. Üretim altyapısını geliştirmeye ve rekabet gücünü artırmaya yönelik yatırımlarını sürdüren KARDEMİR’in, 2026 yılının ilk dokuz ayında 67,64 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirdiği bildirildi. Üretim süreçlerinde verimliliğin artırılması, kaynakların etkin kullanılması ve maliyet disiplininin korunması, şirketin öncelikli çalışma alanları arasında yer alıyor. Bu doğrultuda üretim kapasitesinin etkin kullanımı ve operasyonel verimliliğin geliştirilmesi, uzun vadeli rekabet gücünün temel unsurları arasında değerlendiriliyor. Türkiye Yüzyılı vizyonunun üretim, yatırım ve katma değer odaklı kalkınma hedefleri doğrultusunda, KARDEMİR’in köklü sanayi birikimi, verimlilik odaklı yaklaşımı ve üretim altyapısına yönelik yatırımlarıyla Türkiye sanayisine katkısı sürdürülüyor. Cumhuriyet’in sanayileşme hamlesinin önemli kuruluşlarından biri olan KARDEMİR’in üretim gücünü ve rekabet kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışmaları, ‘Üreten KARDEMİR, güçlü Türkiye’ anlayışıyla devam ediyor” denildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.