Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver

Fındıkta ‘Hamburg Borsası’ Efsanesi

tarafından
03 Nisan, 2015 14:40 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 27
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Ulusal Fındık Konseyi (UFK), uzun yıllardır fındık fiyatını ‘Hamburg Borsası’nın belirlediğine ilişkin görüşlerin bir efsane olduğunu vurgulayarak, artık fındık tacirlerinin bu etiketten kurtarılması gerektiğini açıkladı.

UFK tarafından hazırlanan ‘2014 Fındık Raporu’nda, fındık sektörününün yıllardır rahatsız olduğu ‘Hamburg Borsası’ konusuna dikkat çekildi. Almanya’nın Hamburg kentinde fındık fiyatını belirleyen bir borsa bulunmadığına dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “Hamburg, jeopolitik öneme haiz bir liman kentidir. Tarihin hemen hemen her çağında da bu jeopolitik önemini korumuştur. Avrupa’ya dağılacak olan emtialar yoğun olarak bu liman kentine inmekte ve alıcıyla ilk bu noktada temas etmektedir. İşte, bu durum, fındık için de böyledir. Bu kadar basit bir izahı olan Hamburg gerçeği bu gün fındık ticareti yapan tacirleri ‘vatan haini’ yaftasıyla karşı karşıya getirmiştir. ‘Doğru’ kabul edilen bu ‘yanlış’ ın resmen ortaya konulması, fındık ticareti yapan tacirlerin imajı noktasında bir milat olacaktır.”

“FINDIK FİYATI KOMŞU ÜLKELERİ İŞTAHLANDIRIYOR”

UFK’nin raporunda ayrıca fındık fiyatının bu yıl beklentilerin üzerinde çıkmasının diğer komşu ülkeleri ‘iştahlandırdığına’ dikkat çekildi. Raporda bu konuda, “Fındıkta yaşanan istikrarsız fiyat trendi, rakip ülkeleri teşvik ve tahrik etmektedir. Bu gün yüksek seviyede olan müstahsil fiyatlarının yanı başımızdaki ülkelerde fındık plantasyon alanlarının genişletilmesi hevesini ortaya çıkardığı da bir gerçektir. Orta ve uzun vadede bu ülkeler, bizim pazarımızda ürün pazarlıyor olacaklar ve ortaya çıkan büyük resim şu olacaktır; pazardan aldığımız pay küçülecek, daha etkin rekabet etmek zorunluluğu doğacaktır” denildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Postası 71 yaşında

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
17 Ekim, 2026 10:07 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 199
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Karabük’ün köklü yerel basın kuruluşlarından Karabük Postası Gazetesi, 71. yayın yılına girmesi dolayısıyla kutlama programı düzenledi.
Gazetenin yeni yerinde gerçekleştirilen programa, AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Kutlama programında konulan protokol üyeleri, gazetenin 70 yıllık yayın geçmişiyle kentin sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal yaşamındaki gelişmeleri okuyucularına aktarmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek çalışmalarında başarılar dilediler.
Kuruluşundan bu yana Karabük’ün değişimine ve gelişimine tanıklık eden gazete, farklı kuşakların katkılarıyla yayın hayatını devam ettirerek kentin basın tarihindeki yerini koruyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.