Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver

FINDIK SEKTÖRÜ HEDEF BÜYÜTTÜ

tarafından
28 Ocak, 2015 15:25 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 21
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2023 yılı için hedefledikleri 2 milyar dolar döviz gelirini 2014 yılında yakaladıklarını, şimdi 2030 yılında 5 milyar dolarlık döviz geliri hedeflediklerini söyledi.

Ordu’da uydudan yayın yapan bir TV kanalında ekonomi programına katılan UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk, Türkiye’nin 2014 yılında 252 bin 528 bin ton fındık ihraç edilerek karşılığında 2 milyar 314 milyon dolar döviz geliri elde ettiğini hatırlattı. Fındık sektörü olarak 2023 yılında 2 milyar 750 milyon dolar ihracat geliri hedeflemelerine rağmen bunu 2014 yılında ‘hemen hemen’ yakaladıklarını belirten Arslantürk, “Şimdi çıtayı yükselttik ve hedef büyüttük. 2030 fındık stratejisi için kolları sıvadık ve altyapı çalışmalarını başlattık. Önümüzde yıldan itibaren 15 yıllık ciddi bir projeyi hayata geçirip, artık fındıkta aynı alanlarda en az 1 milyon 200 üretim, 1 milyon ton tüketim ve 5 milyar dolarlık bir gelir hedefi belirledik” dedi.

Fındık alanlarından ‘sürdürülebilir üretim’ yapılması için çalışma yapacaklarını, bunun için önümüzdeki 10 yılın planını hazırladıklarını dile getiren Arslantürk, “Alınması gereken verimin alınamadığı fındık bahçelerinde mutlaka kısa vade mevcut arazilerden istenilen üretimi alabilecek tedbir ve önlemleri almamız gerekiyor” diye konuştu.

“GÜRCİSTAN BİZİM İÇİN TEHDİT DEĞİL”

Arslantürk, Türkiye’nin dışında fındık üretim alanlarını büyütebilecek tek ülkenin Gürcistan olduğunu kaydetti. Ancak bu durumun Türkiye için tehdit oluşturmayacağını ifade eden Arslantürk, “Yakın gelecekte büyümeye en yakın bölge Gürcistan Bölgesidir. Orada çok ciddi alanlarda dikimler devam ediyor. Ama bu Türkiye için bir tehdit değildir. Çünkü Gürcistan’ın bugün elde edeceği üretim 40-50 bin tondur, yarınsa bu rakam en fazla 100 binleri zorlar. Bu ciddi bir artış değildir. Bize göre 20 yıl geride gidiyorlar.Ama hızlı bir şekilde adaptasyon yaşıyorlar. Önümüzdeki 3-5 yıl içeresinde Türkiye’ye benzeyen bir modelle devam edeceklerini düşünüyorum. Fakat bu bizi olumsuz anlamda etkilemez” şeklinde konuştu.

“FINDIK FİYATI ARZ-TALEP MESELESİ”

2015 yılında 210-220 bin ton ihracat gerçekleşmesini beklediklerini de belirten Arslantürk, “Bizim için bundan sonraki yıllar önemli. Biz mutlaka üretimi artıracak alt yapıları oluşturmalıyız. Fiyat takıntısı olan insanlara da şunu söylemek istiyorum. Serbest piyasa çalışıyor. Piyasada oluşan fiyatı ne siz ne de başkası yaptı, arz talep dengesine göre oluştu. Daha iyi yapacaklarını düşünen birileri varsa buyursun çıksın. Ortak akılla hareket etmediğimiz sürece yanlışa düşeriz. İhracatçılarımız bu sektörün içerisinde varını yoğunu tamamen bu işe yatırmış kişilerdir. Bu insanlara değer vermemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğum günü pastası canından ediyordu

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
16 Eylül, 2026 09:52 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 19
Okuma Süresi: 2dk
Cengiz Ünal

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde doğum günü kutlaması sırasında pastanın üzerindeki süsü çikolata zannederek yiyen genç, konak sahibinin uyguladığı Heimlich manevrasıyla kurtarıldı.
Olay, Tarihi Çarşı bölgesindeki Eczacı Hidayet Derman Sokak’ta bulunan Hafsa Sultan Konağı’nda meydana geldi. Arkadaşlarıyla doğum günü kutlamak için konağa gelen genç, pastanın üzerindeki süsü çikolata zannederek yedi. Bir süre sonra süsün boğazına kaçması üzerine genç nefes almakta güçlük çekti. Boğazına takılan cismi kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalışan genci arkadaşları hastaneye götürmeye çalıştığı sırada durumu fark eden konak sahibi, gence Heimlich manevrası uyguladı. Manevra sayesinde süsün boğazından geçmesiyle genç rahat bir nefes alırken o anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
Olayla ilgili İHA muhabirine konuşan Taner Yılmaz, “Bahçemize gelen genç grup misafirlerimiz vardı. Kendilerini gördüğümüzde rahatsız olduğunu düşündük, sürekli istifra ediyorlardı. İlk başta olayın ne olduğunu anlayamadık. Daha sonra kapının önüne oturduğumuzda tam karşımızda sürekli istifra ediyordu bağırarak ses çıkarmaya başladı. Daha sonra otopark bölgesine doğru gittiğinde bir bayan arkadaş bize geldi. Biz, ‘Ne oldu. Arkadaşınızla ilgili bir problem mi var, rahatsızlığımı var’ dedik. Boğazına doğum günü pastasının plastiğinin kaldığını söyledi, nefessiz kaldığını söyledi. Daha sonra eşimle beraber otoparka doğru yöneldik” dedi.
Heimlich manevrasını gence uygulayan Şengül Yılmaz ise “Hasta olduğunu düşünmeye başladım. Personele sordum ‘Neyi var’ diye, onlarda aynısı söylediler. Daha sonra onlar hızla ilerlemeye başladılar otoparka doğru. Arkadaşları geri geldi, ‘Ne problem var’ dedim, ‘Boğazında pastanın süsü kaldı’ dedi. ‘Yardım ister misiniz, yardım edebilirim. Eğitimim var’ dedim. ‘Çok seviniriz’ dediler. Eşimle beraber otoparka yöneldim, ‘Yardım ister misin’ dedim zaten cevap veremedi, tam tıkanmaya geçmişti. O noktada ben hemen Heimlich manevrasına başladım. 1, 2, 3. hamlede zaten ‘Yuttum abla’ dedi, daha sonra rahatladı. Bence Heimlich manevrası eğitimini her yetişkinin alması gerekiyor. Her restoranın, her işletmenin muhakkak alması gerekiyor. Hayatımızda küçücük bir ilk yardım ilk saniyeler çok önemli bugün de bunu görmüş olduk. Herkesin alması ve zorunlu hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.