Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver

630 Yıl Öncesinin Mimarisi Görenleri Büyülüyor

tarafından
09 Şubat, 2015 13:55 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 24
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Bolu’da bulunan tarihi Yıldırım Bayezit Camii’nin 630 yıldır dönen denge sütunları görenleri büyülüyor. Caminin dengesi ve temelinde yaşanabilecek kaymalar sütunlar sayesinde kontrol ediliyor.

Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan cami 1382 yılında Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmış. Caminin en büyük özellikleri ise mihrabın her iki tarafında dönen sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor. 1891 yılında yanan cami 1899 yılında yeniden yaptırılmış fakat sütunların orijinalliği hiç bozulmamış.

1993 yılından bu yana Yıldırım Bayezit Camii’nde görev yapan İmam Harun Kalaycı, “Cami Yıldırım Beyazit zamanında yapılmış. Caminin son hali 1901 yılında Abdülhamid Han zamanında restore edilmiş. Cami büyük depremler görmüş ancak orijinalliği hiç bozulmamış. Mihrabın iki tarafında bulunan denge sütunları hala çalışıyor. Zaten bunlar çalışmadığı zaman bu caminin temelinde bir sorun var demektir. Bunu zaten cemaatte merak ediyor. Gelen turistler ve bunu duyanlar merak ediyorlar, bakıyorlar. Biz size anlattığımız gibi onlara da anlatıyoruz. Cami birçok deprem atlatmış, ama orijinaline uygun bir şekilde restore edilmiş, restore sırasında bu sütunlar hiç zarar görmemiş” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Postası 71 yaşında

Karabük Haber Avatarı
Karabük Haber tarafından
17 Ekim, 2026 10:07 tarihinde yayınlandı
0
0
Tıklanma: 211
Okuma Süresi: 1dk
Cengiz Ünal

Karabük’ün köklü yerel basın kuruluşlarından Karabük Postası Gazetesi, 71. yayın yılına girmesi dolayısıyla kutlama programı düzenledi.
Gazetenin yeni yerinde gerçekleştirilen programa, AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Kutlama programında konulan protokol üyeleri, gazetenin 70 yıllık yayın geçmişiyle kentin sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal yaşamındaki gelişmeleri okuyucularına aktarmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek çalışmalarında başarılar dilediler.
Kuruluşundan bu yana Karabük’ün değişimine ve gelişimine tanıklık eden gazete, farklı kuşakların katkılarıyla yayın hayatını devam ettirerek kentin basın tarihindeki yerini koruyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.